Mesologie

Mesologie: wat kun je er mee?
Werken aan de kwaliteit van leven; iedere dag opnieuw zijn talloze mensen in de gezondheidszorg hiermee bezig. In de huisartsenpraktijk, in de operatiekamer, bij de thuishulp, maar ook in de verschillende praktijken voor alternatieve geneeswijzen.

De mesoloog is multidisciplinair: hij stelt diagnoses, behandelt en verwijst door. De Mesologie hoort hierdoor thuis in de complementaire gezondheidszorg. Mesologen concentreren zich op chronische klachten; terwijl reguliere huisartsen zich vooral richten op de acute klachten.De mesoloog kan op het gebied van diagnostiek en therapie volledig zelfstandig handelen.

De mesoloog heeft een brede kijk op de klacht van de pati├źnt. Allereerst wordt gezocht naar de oorsprong van de klacht. En pas daarna wordt de passende therapie ontwikkeld. In de therapie past de mesoloog zowel reguliere als complementaire geneeswijzen toe. De kennis van de reguliere geneeskunde wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het herkennen van bijwerkingen van medicijnen. De uitgebreide kennis van complementaire therapie├źn (Oosterse geneeskunde, homeopathie, kruidenleer, etc.) wordt gekoppeld aan de gevonden oorzaak van de klachten.

Een mesoloog zal vaak adviezen op het gebied van voeding en leefregels geven. De mesoloog is erg goed op de hoogte met het reguliere en complementaire werkveld, waardoor een gerichte verwijzing mogelijk is.